Skapa bedömningsmatriser i Google Classroom

I höstas kom ett efterlängtat tillägg till Google Workpace for Education. Nu kan man skapa bedömningsmatriser i Google Classroom och använda dem direkt till olika uppgifter. Det underlättar lärarens rättning, men också gör det tydligt för eleven vad det är som bedöms. När eleven klickar på sina uppgifter får de en lista över poängantal på de tidigare uppgifterna, vilket också gör det lätt att se vilka som inte är klara. Detta ger också en formativ bedömning där eleven på ett tydligt sätt ser vad som är kvar för att nå målen. Det går att lyfta in text direkt från kursplanerna eller skapa enklare egna matriser till varje uppgift.
Classroom

Bedömningsmatriser i Google Classroom

De nya bedömningsmatriserna i Google Classroom hjälper verkligen till när det handlar om att rätta snabbt och bra. Matrisen dyker upp bredvid dokumentet när man ska rätta och det går snabbt att klicka i om eleven har svarat rätt eller fel.Själv undervisar jag i svenska som andraspråk och jag tycker attmatriserna är väldigt användbara när det kommer till läsförståelse. Ofta har jag ett par frågor i början som bara kan ge 0 eller 1 poäng, efter som kommer ett par frågor som kräver mer eftertanke och kan ge fler poäng.

Beroende på vad man har för elevgrupp kan det variera om det är bäst att använda betygskriterier direkt från kursplanerna eller om det är bättre att göra egna, enklare matriser för olika uppgifter. Själv har jag bara använt egna, inte minst för att jag arbetar med andraspråkselever som kan ha svårt att tyda det byråkratiska språket Skolverket använder. Många gånger väljer jag att bara ha två steg i matrisen ”Inte klart = 0 poäng” och ”Klar = 1 poäng”, men ibland använder jag flera nivåer när jag rättar. Det kan handla om att jag vill se mer utvecklade svar eller att eleven har lite kvar för att nå full pott på en viss del av en uppgift.

Skapa en egen matris

För att skapa en bedömningsmatris i Google Classroom börjar man med att skapa en uppgift och sedan klickar man på ”bedömningsmatris” nere till höger. Du får nu valet om du vill skapa en ny eller återanvända en som du har skapat tidigare. Ett hett tips är att ha enkla frågematriser klara att använda som är anpassade till 1, 2, 3, 4 eller 5 frågor som alla kan ge en poäng. Det gör det snabbt och enkelt att skapa matriser och sedan snabbrätta för att se att eleven svarat på frågorna. När du trycker på ”ny” får du upp en sida som vid första anblicken ser lite underlig ut. Lugn, den är inte så krånglig som den ser ut!

På längden listas vilka nivåer som ska finnas på varje kriterium. Genom att trycka på ”plus” kan du lägga till nivåer och skriva vad var och ett ska innehålla. Det kan till exempel vara att första rutan är 0 poäng, har namnet ”struktur saknas” och beskrivningen ”se över strukturen i din text”. Nästa nivå ger 1 poäng heter ”fungerande struktur” och beskrivningen ”texten har fungerande struktur”. När du har skapat nivåerna för ett kriterium kan du lägga till fler genom att trycka på ”lägg till ett kriterium” nere till väster.

Annons:
Annons:

Tilldela poäng

En nackdel med matriserna i Google Classroom är att det bara går att tilldela poäng och inte andra varianter av bedömning. Det är lite synd i de fall man hade velat skriva de gamla vanliga A-F, men det är tyvärr inte möjligt. När man skapar en matris får man välja hur många poäng de olika frågorna ska kunna ge och genom att summera ihop dessa får man en totalpoäng för uppgiften. Tyvärr känner Google Classroom inte själv av hur många poäng matrisen innehåller, utan man får redigera totalpoängen för uppgiften så attsiffrorna stämmer överens. När man har gjort det kan man välja om man vill att talen ska synas som siffror, till exempel 5/10, eller man man föredrar att alltid se allting i procent.

Eleven kan alltid se hur många poäng de fått på olika uppgifter, vilket ger dem en blänkare om hur väl de ligger till.

Bedömningsmatris 1

Det jag tycker bäst om med matriserna är att de gör det så snabbt och lätt att rätta / gå igenom elevernas svar. När jag läser svaret på en enskild fråga klickar jag på 0, 1 eller 2 poäng. Jag brukar inte ge kommentarer om poängen är 1 eller 2, men om eleven inte får poäng känns det inte mer än rätt att lämna en kommentar om varför.

Bedömningsmatris i Google Classroom

Att rätta med matrisen

Den allra största fördelen med matriserna är att de gör att det går så mycket snabbare att rätta! Matrisen kommer att visas till höger när du klickar fram elevens svar och läraren klickar på rätt nivå på varje del. Det gör att en stor del av rättningsarbetet går snabbt och ändå blir tydligt och formativt. När du har rättat klart kan man skriva en kommentar till eleven med mer personlig feedback.

Elevens poäng och resultat kommer att samlas under ”bedömningsöversikt” så att det blir tydligt vilka delar som går bra och vilka eleven kanske behöver jobba extra med för att få ett högre betyg.

Google Classroom
Annons:
Annons:

Liknande läsning

En bild av två händer på ett tangentbord och en skärm där man ser en enkät i Google Formulär.

Skapa en enkät i Google

Google Forumulär är ett utmärkt sätt att snabbt skapa enkäter och utvärderingar. Det går snabbt och lätt att skicka dem och man ser svaren direkt i realtid. Här är en snabbguide till hur man skapar enkäter i Google Forms.

Läs mer »
Dekorativ bild med rosa bakgrund och en telegon med Google Kalender

Dela Google Kalendern med andra

Personligen anser jag att Google Kalendern är överlägsen Microsoft variant varje dag i veckan. Den är snyggare, enklare och lättare att dela med andra. Dessutom kan man skapa olika länkar beroende på hur kalendern ska delas. Så här enkelt delar du din Google kalender med andra.

Läs mer »